BLOG

Strije – kako ih spriječiti, a kako liječiti?

Gotovo da ne postoji osoba, osobito ženskog spola, koja se nije susrela s pojmom strija. Otkrivamo vam sve o ovim nepopularnim brazdama na koži

 

Strije su vrsta ožiljaka, odnosno oštećenja na koži u obliku tanjih i debljih, najčešće paralelnih, linija koje obično nastaju uslijed prebrzog rastezanja vezivnog tkiva u specifičnim fazama života: kod naglog rasta tinejdžera, u trudnoći ili prilikom naglog debljanja i mršavljenja.

 

U trenutku kad se vezivno tkivo rastegne i nema mogućnosti brzo se prilagoditi novonastalom obliku tijela, dolazi do njegova oštećenja.

 

 

 

Genetika je važna

 

Strije nastaju linearnim gubitkom kolagenskih vlakana u pojedinim dijelovima kože.

 

Iako se često smatraju ženskom problematikom, ni muškarci nisu pošteđeni bijelih brazda na koži.

 

Na kvalitetu kože i vezivnog tkiva najviše utječe naša genetika, pa je tako kod nekih ljudi vezivno tkivo slabije kvalitete, odnosno ima manje kolagena i elastina, a time je onda povećana sklonost razvoju strija. Što je vezivno tkivo jače, odnosno ima više kolagena, strije rjeđe nastaju.

 

Utjecaj hormona

 

Za nastanak strija u pubertetu odgovoran je hormon rasta. Naime, pubertet je razdoblje kad dječje tijelo pod utjecajem brojnih hormona doživljava svoj ubrzani rast u širinu i visinu. Promjene su intenzivne i događaju se naglo, u iznimno kratkom vremenskom razdoblju.

 

 

Do nastanka strija može doći i uslijed nekih bolesti koje se liječe kortikosteroidima, budući da upravo oni smanjuju sposobnost rastezanja kože. Riječ je najčešće o astmi, reumatskim bolestima, alergijama, upalnim bolestima crijeva te zdravstvenim stanjima u kojima nadbubrežna žlijezda ne obavlja svoju funkciju kako bi trebala.

 

 

 

 

Kod muške populacije strije se najčešće mogu vidjeti kod bodybuildera, i to zbog korištenja steroida, kada koža ne može istom brzinom pratiti povećanje mišićne mase.

 

Strije ne bole

 

U trenutku kad se tek pojave, strije imaju crvenu, ljubičastu, ružičastu ili crveno-smeđu boju, ovisno o tipu kože. S vremenom te boje blijede sve do bijelih strija, odnosno strija koje su nijansom svjetlije od boje kože. Ta konačna bjeličasta boja zapravo je nedostatak pigmenta u koži.

 

 

Mogu imati vodoravan i okomit oblik, a najčešće su međusobno paralelne. Njihova širina varira od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara, a mogu biti dugačke i do 20-ak centimetara.

 

 

 

 

Strije ne bole – ni u trenutku kada nastaju nastaju niti poslije. Najčešće se pojavljuju na mjestima koja su najviše izložena rastezanju i rastu kože, kao što su ramena, nadlaktice, grudi, trbuh, bokovi, bedra i stražnjica.

 

 

Strije na grudima, trbušnim stijenkama i bokovima najčešće se pojavljuju kod trudnica jer im se koža na tim mjestima najviše rasteže. Tinejdžeri će zato imati najviše strija na natkoljenicama i donjem dijelu leđa, a bodybuilderi na ramenima.

 

Kako ih se riješiti?

 

Prevencija

 

Bez obzira iz kojeg razloga nastajale, strije je moguće prevenirati. Jednom kad strije nastanu, nemoguće ih je u potpunosti ukloniti, no spriječiti njihov nastanak jest. Upravo zbog toga kad je o strijama riječ, prevencija je ključna.

 

Pritom sama hidratacija nije dovoljna. Koža mora dobiti dovoljno elastičnosti kako bi omogućila mehanički faktor rastezanja koje prati određene fiziološke uvjete, osobito tijekom trudnoće.

 

Kako bi koža odoljela izazovima stvaranju strija, potrebno ju je dovesti u najbolje moguće stanje poticanjem formiranja elastičnih i kolagenskih vlakana.

 

Elancyl Stretch Marks Prevention Cream stimulira aktivnost fibroblasta, hrani i vlaži kožu te je regenerira.

 

Dizajnirana je kao svakodnevna prevencija strija za tinejdžere, za osobe koje naglo mršave i debljaju se te za trudnice nakon 4. mjeseca trudnoće.

 

Karakteriziraju je lagana i nemasna tekstura, visoka hidratantna, njegujuća i hranjiva svojstva te vrlo ugodan, nenametljiv miris. Ne sadrži paraben, prikladna je za masažu, a trajanje jednog pakiranja proizvoda od 200 ml je oko mjesec dana.

 

Nanosi se 1 do 2 puta dnevno na ugrožena područja (grudi, trbuh, noge, bokove, bedra, stražnjica), idealno kružnim masažnim pokretima kako bi se potakla mikrocirkulacija. Dermatološki je testirana na trudnicama.

 

 

Tretiranje postojećih strija

 

Postojeće strije mogu se tretirati različitim tretmanima kako bi se smanjila njihova vidljivost.

 

Dermokozmetikom

 

Učinak ovisi o:

 

+ Starosti strija

+ Veličini

+ Orijentaciji

+ Imaju li ružičastu boju (znak prokrvljenosti i veće mogućnosti uspjeha)

 

 

U upalnoj fazi (crvene i ružičaste strije)

 

Preporučuje se uporaba proizvoda koji stimuliraju produkciju kolagenskih i elastinskih vlakana, aktiviraju regeneraciju tkiva, te aktivnim sastojcima potiču oksigenizaciju i hidrataciju tkiva.

 

 

Elancyl Stretch Marks Intensive Correction Gel Cream  svakodnevni je tretman za novoformirane strije, koji zaglađuje i poboljšava njihov estetski izgled.

 

Njegov je učinak regeneracija kože, produkcija kolagenskih i elastičnih vlakana te umirivanje i iscjeljivanje oštećene kože.

 

Lagane je i nemasne strukture, brzo se upija, ima ugodan miris i ne sadrži parabene. Formula je zaštićena pumpicom bez zraka, a krema je prikladna i za masažu.

 

Namijenjena je tinejdžerima, osobama koje se naglo debljaju i mršave te ženama nakon poroda i dojenja. Nije prikladna za trudnice i dojilje!

 

Nanosi se dva puta dnevno na željena područja, idealno kružnim masažnim pokretima koji potiču mirkocirkulaciju.

 

 

 

U fazi ožiljaka:

 

Jednom kad su strije nastale, nema učinkovitog kliničkog tretmana za njihovo potpuno uklanjanje. Mogućnost rekonstrukcije fibroznog vezivnog tkiva upotrebom samo kozmetičkih proizvoda je teško, pa je preporučljivo potražiti pomoć medicinskih uređaja i tretmana koji imaju sinergijski učinak.

 

 

Neki od učinkovitih tretmana:

 

+ Topični retinoidi

+ Glikolna kiselina ili neka druga alfa hidroksilna kiselina

+ Laser

+ Dermoabrazija

+ Dermoabrazija + mezoterapija

+ Microneedling: Dermapen mikroubodima mikroiglicama prirodnim putem dovodi do vidljive regeneracije kože praćene stvaranjem novog kolagena i elastina, čime ublažava bore, strije i ožiljke.

 

 

LJEPOTA S KARAKTEROM

DOZNAJTE PRVI NAŠE NOVOSTI

I OSTVARITE
10% POPUSTA