BLOG

Australski manuka med – eliksir zdravlja

Manuka med stoljećima se koristi u tradicionalnim kulturama Australije i Novog Zelanda za liječenje upala i zacjeljivanje rana

 

 

Mnogi od vas imaju med u svojoj kući, ali možda mislite da mu je prije mjesto u smočnici nego u ormariću s lijekovima? Ne ako je riječ o manuka medu.

 

Manuka med derivat je drveta manuke (leptospermum), koje raste na području Australije i Novog Zelanda. Maorski starosjedioci tih zemalja stoljećima ga u svojoj tradicionalnoj medicini koriste za liječenje raznih upalnih stanja.

 

Po čemu se manuka med razlikuje od običnog meda? Manuka med sadrži visoko stabilan oblik prirodne antibakterijske aktivnosti. Mnogobrojna znanstvena istraživanja pokazala su da se uzroci te aktivnosti mogu pripisati prirodno prisutnom kemijskom spoju metil glioksalu (MGO).

Capilano australski manuka med je nepromijenjen, nezagađen, nepatvoren, posve prirodan pčelinji med. Ovaj med prirodno dozrijeva u košnicama i prikuplja se ručno, a pakiranje ne sadrži BPA.

Viša MGO vrijednost znači i povišenu razinu aktivnosti manuka meda:

MGO 30 +

MGO 60+

MGO 100+

MGO 300+

MGO 550+

 

Sve vrste australskog Capilano manuka meda testirana su u neovisnim istraživanjima, što jamči autentičnu količinu metil glioksala MGO-a, ključnog prirodnog sastojka odgovornog za jedinstvena ljekovita svojstva manuka meda.

 

Capilano se ponosi činjenicom što svojim potrošačima nudi manuka med koji nije samo zdrav nego ima prijemčiv i blag okus poput tradicionalnog stolnog meda.

 

 

 

Okus Capilano meda vole svi članovi obitelji, uključujući i djecu, budući da on nema intenzivan, medicinski okus poput ostalih vrsta manuka meda, što mu omogućuje da daleko lakše postane dijelom svakodnevne zdravstvene rutine.

 

Razlika između australskog i novozelandskog manuka meda

 

Raznolikost drveta manuke

Australija: Postoji 85 vrsta cvjetova drveta leptospermuma, odnosno manuke. Razine MGO-a pronađene u nekim od australskih vrsta manuka meda su više nego u onima promatranima u manuka medu s Novog Zelanda.

Novi Zeland: Postoji samo jedna vrsta leptospermuma.

 

Okus

Australija: Široki spektar manuka cvjetova u australskom medu rezultira slađim, mekšim okusom Capilano manuka meda.

Novi Zeland: Manuka med s Novog Zelanda ima prodoran medicinski okus, s vrlo ograničenim mogućnostima konzumacije.

 

Kako ga koristiti

Australija: Sa svojim nježnim okusom, australski manuka meda može se koristiti svakodnevno u čajevima, smoothijima, žitaricama ili jesti na žlicu kao umirujući bioaktivni eliksir.

Novi Zeland: Tradicionalno se konzumira na žlicu u slučaju grlobolje ili mučnine u trbuhu. Preintenzivan okus sprečava korištenje u ostale prehrambene svrhe.

 

Zdrave pčele

Australija: australski manuka med izrađuju jedne od najzdravijih pčela na svijetu. Australska topla klima, svjež zrak i raznolikost cvjetova drveta manuke održavaju pčele zdravima i sposobnima za izradu potentnog manuka meda.

Novi Zeland: Novi Zeland nema cvjetnu raznolikost potrebnu da bi pčele bila toliko zdrave kao one u Australiji. Hladna, vlažna klima izazovna je za njihovo zdravlje i prevenciju bolesti.

 

Vrijednost za novac

Australija: Australski med ima konkurentniju cijenu od novozelandskog.

Novi Zeland: Novozelandski med u pravilu je skuplji od australskog.

 

Utjecaj klime

Australija: Australska topla klima rezultira duljom sezonom cvjetanja drveta manuke i omogućuje konstantnu opskrbu medom tijekom proljeća i ljeta.

Novi Zeland: Hladna klima Novog Zelanda znači kraću sezonu cvjetanja manuke, pri čemu su količine meda ograničene.

 

Pakiranje

Australija: Capilano je dizajnirao ekološko, jednostavno pakiranje na stisak, koji uporabu manuka meda čini lakšom.

Novi Zeland: Manuka med iz Novog Zelanda tradicionalno se prodaje u plastičnim teglicama od nereciklirajućeg materijala.

 

 

 

Bioaktivne komponente

 

Med iz Australije i Novog Zelanda nastao s cvjetova drveta leptospermum sadrži jedinstveni spoj zvan metil-glioksal, ključnu komponentu koja se koristi za mjerenje antibakterijske aktivnosti manuka meda. Ovaj med sadrži i druge bioaktivne sastojke poput hidrogen peroksida i ne-peroksidne aktivnosti, koja se mjeri kao totalna aktivnost i pojavljuje se na pakiranju kao TA+ broj. U svim oblicima medicinskog meda, što je viši broj, jača je razina aktivnosti tog meda.

 

Enzimi

Med može sadržavati enzime poput fosfotaze, amilaze, glukoza oksidaze, invertaze, dijastaze i katalaze. Ovi enzimi uključeni su u sazrijevanje i skladištenje meda, odgovorni za zdravlje ličinke pčele. Dolaze iz samog nektara i dodani su od strane pčela prilikom faze sazrijevanja meda.

 

Polifenoli

Fenoli poput kumarične kiseline, galične kiseline i kafeinske kiseline dopunjavaju antioksidantivna obilježja manuka meda. Sastav polifenola u medu varira ovisno o podrijetlu cvjetova.

LJEPOTA S KARAKTEROM

DOZNAJTE PRVI NAŠE NOVOSTI

I OSTVARITE
10% POPUSTA